lauantai 28. helmikuuta 2015

Pitsihuivi


 Varastossani on muutama kerä ohutta Novitan TicoTico- lankaa, niistä pari luonnonvalkoista.
Halusin vaihteeksi neuloa jotain ohutta ihanalla 2,5mm ja 100cm pyöröcubicsillani. Sopiva malli löytyi Dropsin sivulta (malli 156-2). Ja eikun puikko heilumaan.


Keskeltä takaa aloitettavat kolmiohuivit ovat siitä hauskoja, että alkuun työ näyttää etenevän tosi vauhdikkaasti.


Mutta kerros kerrokselta silmukoita on yhä enemmän ja enemmän ja lopulta yhden kerroksen tekemiseen saattaa hurahtaa kymmenenkin minuuttia.


Huomasin jossain vaiheessa, että puikkovalintani oli totaalisen väärä: neulos oli pitsimallista huolimatta tosi "umpinaista", ja siinä kohtaa kun mallin mukaan piti siirtyä reunuksen tekoon, oma huivini oli pituuden puolesta vasta alkutekijöissään. En kuitenkaan enää halunnut purkaakaan. Mallin mukaan silmukoita piti olla 353, minun työssäni niitä oli lopulta yli 500.


Reunusta olisi pitänyt tehdä kuusi kerrosta, mutta siihen ei lanka enää riittänyt, joten tein kuvion loppuun ja kolme kerrosta aina-oikeaa, minkä jälkeen lankaa jäi viitisen metriä!

Ja valmis työ oli pelkkä mytty. Tässä ei enää suihkepullot olisi auttaneet, 


joten oli otettava järeämmät keinot käyttöön. Kastelu läpimäräksi haaleassa vedessä,  varovaista puristelua pyyhkeen sisällä


ja väkivaltainen pingotus. Pyyhekuivan huivin kuivuminen kesti pari päivää,


mutta maksoi kyllä odottelun vaivan.



Valmiin huivin koko on 154 x 75cm, lankaa meni 200g 2,5mm puikolla.
Lanka on 75% villaa, 25% polyamidia, konepesu 40°. Mutta pesun jälkeen pingotus täytyy tehdä uudelleen.


Tätä oli kyllä mukava tehdä. Tico Ticoa on vielä pari mustaa kerää, voisi kokeilla tehdä vähän isommalla puikolla, josko silloin lanka riittäisi myös reunukseen.


torstai 26. helmikuuta 2015

Parit hiihtolomasukat


Hiihtolomalla ei ole tullut hiihdettyä kun lumi on sen verran vähissä, mutta neulottua sentään. Ja eivätkö nämä sukat sopisikin hiitosukiksi, toisivat sivakointiin pirteän ekstrapotkun.


Lankana mikäs muu kuin Maija 3mm pyöröcubicksilla 2 sukkaa yhtaikaa, jämien kulutusta tasaraitapotkuin.
Nämä on aloitettu varpaista ja ensimmäisen kerran testasin ranskalaista kantapäätä. Oli mukava tehdä ja istuu kohtalaisen hyvin. Resoriksi pätkä valepalmikkoa. Kooltaan sukat ovat 38-39, varrella mittaa 25cm. Itselle hieman isot, mutta jospa näille sopiva jalka löytyisi :-)


********

Toiset sukat nimesin Pinky-sukiksi. Nämäkin on neulottu varpaista alkaen. Tein alun levennykset ensin joka kerros ja lopuksi joka toinen kerros. Lestistä tuli noin tehtynä leveähkö, ja jälleen sukat ovat inasen turhan väljät minulle (koko 38-39), mutta istuvat muuten hyvin ja olen kokonaisuuten oikein tyytyväinen.


Käytin 7-veikan "Opi villasukka" -lankaa ja 4mm pyöröjä. Minulla ei ole riittävän pitää pyöröä, jotta sillä voisi tehdä kaksi sukkaa kerralla, mutta molemmat on tehty omalla 80cm puikollaan ja jokseenkin samaan tahtiin.

Pintaneulos on helppoa molly-kuviota:

1-2 krs: oikein
3. krs 1o, 1n.

Kantapää on näissäkin ranskalainen. Kantakavennusten jälkeen aloin tehdä takana keskellä yhdeksän silmukan palmikkoa.


Lankaa jäi sen verran, että niistä taitaa tulla vielä toinen Pinky-pari.



sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Helpot valepalmikkotumput



Minulle on jostain kulkeutunut pari ruskeaa vyyhteä vanhaa seiskaveikkaa. Oli muuten laatu jotain ihan muuta kuin nykyään! 
Päätin tehdä tästä tumput itselleni, kun edelliset ovat vuodelta kivi ja kirves ja monen pesun jälkeen näyttävät juuri ikäisiltään. Ne siis roskiin ja uudet puikoille. Tässä vähän kuvitettua ohjeen tynkää, jos malli miellyttää.


Itse käytin 4mm cubics-puikkoja, minulla on aika tiukka käsiala, joten näillä silmukkamäärillä tumpuista tulee aika napakat. 100g vyyhti riitti juuri ja juuri pariin.


Luo suoraan neljälle puikolle: 9, 12, 12, 12s. Siirrä 1. puikon ensimmäinen silmukka 4. puikolle.


Nosta viimeksi luotu silmukka ensimmäisenä luodun silmukan yli ja kiristä. Näin saat siistin aloitusreunan. Nyt puikoilla on 8,12,12,12s =44s.
Neulo 2o, 2n resoria haluttu mitta (minulla tuo on 25krs).

Nyt alkaa kämmenselässä valepalmikko ja kämmenen puolella peukalokiila.


Jaa silmukat puikoille niin, että joka puikolla on 11s ja ensimmäinen kämmenselän puikoista alkaa resorin kahdella nurjalla silmukalla.
Oikean käden tumppu: 


1.krs: Neulo ensin 1o, 1n. Resorin oikeiden silmukoiden kohdalla neulo 1o, lk, 1o.


Jokaisen oikean raidan kohdalla silmukkaluku lisääntyy yhdellä. Neulo nurjan raidan kohdalla 2n, ja 2. puikon viimeisen nurjan raidan kohdalla 1n, 1o.
Itse tykkään neuloa kuviot yhdellä puikolla, eli minulla on työssä vain kolme puikkoa: kaksi kämmenen osalla ja yksi kämmenselän osalla. Mutta nämä ovat puhtaasti makuasioita.
Neulo 3. ja 4. puikko oikein.

2. krs. neulo 1. ja 2. puikko kuten silmukat puikolla ovat, neulo edellisen kerroksen langankierrot takareunasta niin, että näkyviin jää reikä.

Peukalokiila:


Aloita 3. puiko alussa peukalokiilan teko: neulo 1s, nosta silmukoiden välistä lankalenkki vasemmalle puikolle, neulo se oikein, kuin se olisi normaali silmukka.
Neulo kerros loppuun oikeaa. Tee kiilan lisäys samoin joka 2. krs (neulo joka toinen krs oikeaa) kunnes 1. puikolla on 20s.

Valepalmikko:

Neulo 3krs niinkuin silmukat ovat puikoilla (3o,2n). 
4.krs: neulo oikeat silmukat näin: siirrä 3 silmukkaa oikealle puikolle.
nosta vasemman puikon avulla oikeanpuoleinen silmukka kahden muun yli.


Siirrä kaksi silmukkaa takaisin vasemmalle puikolle.


Neulo 1o,lk,1o. 
Toista kerroksia 1-4.


Kun peukalokiila on valmis, neulo 3. puikon alusta 1s, poimi apulangalle 11s, luo 5 uutta silmukkaa ja neulo puikon loput 8s oikein.
Neulo kolme kerrosta oikein ja neulo 4. kerroksella 3. puikon alussa ylivetokavennus (=nosta 1s neulomatta neulo seuraava s oikein, nosta nostettu silmukka neulotun yli). Toista kavennukset joka krs kunnes puikolla on taas 11s.



Jatka neulomista kämmenen puolella oikeaa, kämmenselän puolella kuvioneuletta. Kun tumppu on riittävän pituinen (nimetömän kärkeen saakka), aloita kärkikavennukset:
Neulo 1. ja 3. puikon alussa 1o, ylivetokavennus ja 2. ja 4. puikolla neulo kunnes jäljellä on 3s, neulo 2o yhteen, 1o.
Huom. jätä kämmenselän puolella valepalmikossa langankierrot tekemättä ennen kavennuksia, jolloin silmukkamäärä vähenee alkuperäiseen. Keskimmäisessä valepalmikossa voit halutessasi tehdä langankierrot loppuun saakka.
Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2s (tai yhdellä 3 jos teit viimeisen langankierron valepalmikossa), katkaise lanka ja vedä se neulan avulla silmukoiden läpi kaksi kierrosta, poista puikot, kiristä, pujota lanka nurjalle ja päättele.

Nyt sinulla on yksi tumppu valmiina. Tee vasemman käden tumppu peilikuvana: tee peukalokiila 2.puikon loppuun, kiilan jälkeiset kavennukset = neulo 2o yhteen.


Peukalo: ota langalla odottavat 11s puikolle, poimi lisäksi peukaloaukon reunasta haluamasi määrä silmukoita, jaa tasan kolmelle puikolle. Minulla oli 7 silmukkaa joka puikolla, mutta tein tarkoituksella tosi isot peukut, kun pidän tumppujen alla paksuja nahkahansikkaita. Jos käytät tumppuja sellaisenaan tai ohuiden sormikkaiden päällä, poimi silmukoita niin, että joka puikolla on 6s. Neulo oikeaa kunnes peukku on pois näkyvistä. Neulo viimeisellä kerroksella koko ajan 2s oikein yhteen. Katkaise lanka, vedä se neulan avulla jäljellä olevien silmukoiden läpi kaksi kierrosta, poista puikot, kiristä, vedä lanka nurjalle puolelle ja päättele.


Voila: siinä sinulla on tumput.


*************

Facesta lainattu vinkki puikkojen säilytykseen: ostin Prismasta kierteisiä hiuslenksuja, katkaisin pätkän ja kieputin puikkosetin ympärille.


Pysyy saman kokoiset puikot hyvin kasassa, eikä tarvitse aina mittailla ja etsiä "pareja".
Paljon parempi kuin aiempi säilytyssysteemini:



-Nanna


lauantai 7. helmikuuta 2015

Palapeitto -jälleen


Tein joulun alla Old Roses nimisen kirjavan palapeiton ja sitä oli tosi mukava tehdä. Siihen sai upotettua isoja määriä lankaa, mutta joitain värejä jäi jäljelle niin paljon, että niistä tuli vielä oma peittonsa. Kahdella värilä tehtynä tunnelma on ihan erilainen ja nimeksi annoin Two Roses.


Lanka on La Laine du Nord (100% akryyli, pesu 30°), virkkuukoukku 5mm.
Kokoa peitolle tuli 138 x 169cm.


Virkatut kuviot ovat samoja kuin aiemmassa peitteessä, niihin löytyy ohje täältä.
Reunoille olen virkkaillut muutamia satunnaisia kiinteitä-, pylväs- ja reikäkerroksia.




Edellinen peitto ostettiin, ennenkuin ehdin laittaa sitä edes kunnolla myyntiin. Tämä kappale löytyy  Putiikin hyllyltä :-)




sunnuntai 1. helmikuuta 2015

City-sukat ©NannaP


Arvasit varmaan. Maija-lankaa taas tuhotaan :-) Tämän verran sitä oli jäljellä. Kuvan oton jälkeen löytyi vielä lisää vihreää ja sinistä. Meillä on varmaan jokin käänteinen musta-aukko joka sylkee ulos kaikkien muiden kadonneet lankakerät.


Ostin netistä Knitbird-nimisen neulesuunnitteluohjelman. Ohjelma maksaa 40$, mutta sitä voi testata puoli tuntia ilmaiseksi. Tosin ilmaisversion tekeleitä ei voi tallentaa.


Ja ei kun suunnittelemaan! Olen pitkään ajatellut, että olisi kiva tehdä sukat, joissa on taloja. Mutta tästä tuli sen verran hankala malli, että alkoi mennä jo usko omiin neuletaitoihin. Pilvien jälkeen aloin neuloa pyöröpuikolla tasona, joten sukissa on sauma takana. Kuvion jälkeen tein taas normisti suljettuna neuleena.
Jos haluat kuviota kokeilla, se löytyy täältä. (Huom. linkissä pelkkä kuvio, lopun saat miettiä itse.)  


Tässä lopputulos. Olen kyllä tosi tyytyväinen näihin!


Kantapää on linen stitch -nimistä neulosta, ohje esim täältä.
Periaatteena on tehdä vahvistettua kantapäätä, jossa silmukat nostetaan oikealla puolella vuorotellen eri kohdissa. Erikoisuus on, että lanka kulkee nostetun silmukan etupuolella. Neuloksesta löytyy hienoja monivärisiä versioita.


Kärkeen normi sädekavennus.


Ja jalkapöydän raidat mielen mukaan miten sattuu. Ja kuvat alla edestä ja takaa ja sivulta ja... 





Lankana siis konepestävä Maija, josta löytyy ihan valtavasti värivaihtoehtoja. Lanka vain on melkoisen löysäkierteistä, joten neuloessa saa olla tarkkana ettei tule kudottua vain puolelle säikeistä. Sukkien koko on 37-38. Puikkona käytin ihanaa metallista metrin mittaista 3mm cubics-pyöröä, ja väliin apuna saman paksuisia hiilikuitu-sukkapuikkoja. Langanmenekkiä en laskenut, mutta jämistä riittää edelleen ainakin yhden sukkaparin tekoon.