sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Pitsisukkaset by NannaP


Tänään valmistuivat Nalle-langasta tehdyt pitsisukkaset. 
Nämä on neulottu 3mm (100cm) cubics-pyöröllä, neulomissuunta varpaista varteen ja ranskalaisella kantapäällä. Tein kantapäähän sakka molemmat sukat erikseen looppaamalla ja varresta ylöspäin molemmat yhtaikaa samalla puikolla.


Ylimalkainen ohjeistus menee näin:
luo 8s sekä ylä- että alapuolelle, 1krs oikein.
Lisää molemmilla puolilla reunoissa reunasilmukan sisäpuolellal 1s ensin joka kerroksella 6x ja sitten joka toinen kerros 4x =28s/puoli.

Aloita pitsikuvio ylemmällä puikolla 1 silmukan päässä reunoista. Vaaleanpunainen osuus on valepalmikkoa, jonka ohje löytyy esim. tumpun ohjeen yhteydessä täältä. Älä siis neulo siinä noiden merkkien mukaan. Suunnitteluohjelmastani vain ei löytynyt sopivaa merkkijonoa valepalmikolle.


tyhjä ruuru = oikein
musta piste= nurin
valkoinen pallo = langankierto
oikealle kallistuva vinoviiva = neulo kaksi oikein yhteen
vasemmalle kallistuva vinoviiva= ylivetokavennus = nosta 1s neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein, nosta neulomatta jätetty silmukka neulotun yli

Kun olet neulonut mallikerran kolmesti, aloita levennykset alapuikon reunoissa joka 3.krs.  Näissä sukissa neuloin lisätyillä silmukoilla 1o, 1n -joustinta, mutta kauniimpaa saisi ehkä jollain pitsikuviolla tai ihan vain sileällä neuleella. Toki joustin tekee sukasta napakamman ja paremmin istuvan.


Kun alapuikolla on  56s, aloita kantapään muotoilut.  Ranskalainen kantapää on selostettu täällä.


Kun kantapää on valmis, poimi ylä- ja alapuolen välistä kieräen vielä yksi silmukka.


Aloita nyt pitsikuvio myös alapuoikolla eli sukan takana. 
Lisää joka 8.krs 1 silmukka yläpuikon reunoissa, neulo lisätyillä silmukoilla 1o, 1n joustinta.
Kun sukkasi on halutun pituinen, (minulla 6 mallikertaa, valmiin varren pituus 15cm) neulo vielä 9krs joustinneuletta seuraavasti:
neulo kaikki nurjat silmukat nurin (vaikka niitä olisi kaksi peräkkäin). Jatka valepalmikon neulomista entiseen tapaan. Lisää jokaisen pitsineulekuvion kohdalla 1s, (= 9s) ja neulo nämä kohdat 1o, 1n - joustinta. Päätä silmukat löysästi esim. puoli milliä paksumman puikon avulla.


Nämä sukat ovat kokoa 38-39 ja istuvat tosi napakasti.
Nalle-lankaa (75% villa, 25% polyamidi, konepesu 40°) kului vajaa kerä.


Olen lopputulokseen oikein tyytyväinen, toivottavasti näille löytyy sopiva jalka jostain, itselle kun ovat hieman liian isot. 

pohdiskeli Nanna

lauantai 25. huhtikuuta 2015

Neuletunika ilmastoinnilla


Työkaveri halusi itselleen kesäisen neulepaidan, ja Novitan sivulta löytyikin häntä miellyttävä malli ja kun vastaavaa Tahiti-nauhalankaakin vielä löytyi varastoista, niin valmistahan siitä tuli ihan väkisin.


Nettilinkin lisäksi ohje on myös Novitan Kevät 2005 -lehdessä vaaleanpunaisena.


Vaikka lanka on paksuhkoa, niin 6mm puikoilla ja hyvin ilmastoidulla neljän kerroksen mallineuleella se tuskin kovin paljoa edes hiostaa :-)


Ja kun vauhtiin päästiin ja lankaa oli riittävästi, niin samalla mallineuleelle tehtiin vielä 30 silmukan levyinen huivi, kooltaan 20 x 180cm.

Kyllä nämä päällä kelpasi suunnata aamulennolla keväiseen Prahaan :-)

(Oranssi kaulakoru on napattu Putiikista kuvausrekvisiitaksi) 

lauantai 11. huhtikuuta 2015

Villamatot


 Rouva Kielo Kanasen varastoni ovat lähes ehtymättömät. Olen jossain vaiheessa hamstrannut muun muassa Raggergarn -lankaa toista kiloa.
Olen siitä aiemmin neulonut yhden liivin, mutta mielestäni lanka on liian karkeaa vaatteisiin, joten en ole sille oikein mitään käyttöä keksinyt.


Joitain viikkoja sitten sain lopulta ahaa-elämyksen noustessani aamulla ja värjötellessäni kylmällä lattialla: virkkaan matot sängyn viereen niin eipä enää jalkapohjia palele.


Roudasin kassin lankaa töihin ja virkkailin aina muutaman kerroksen ruoka- ja kahvitunneilla.


Ja pikkuhiljaa matot valmistuivat. Eilen sitten esittelin ylpeänä miehelleni, että tässä nämä nyt sitten ovat, lämmöllä valmistetut ja valmina käyttöön. Mutta tuopa ilmoittikin, että ei hän halua sängyn viereen mattoja, haittaavat imurointia. Ikäänkuin meillä ihan alvariinsa siivottaisiin :-)


Mutta eipä mitään, tämä ei ollut niin iso asia, että sen vuoksi kannattaisi yöuniaan menettää.
Täytyy vain toivoa, että joku kelpuuttaa matot itselleen, sängyn viereen tai johonkin muuhun käyttöön. Se toki vähän harmittaa, että jos olisin tiennyt, etteivät tulekaan omaan käyttöön, niin olisin jättänyt hieman lankaa reunojen viimeistelyyn. Mutta ne ovat nyt tällaiset.


Jos innostuit itse kokeilemaan, niin rohkeasti vaan.

Käytin norjalaista Raggegarn -lankaa (80% villa, 20% nailon. pesu 30°) ja 5mm koukkua. Yhteen 65x105cm kokoiseen mattoon kului 450g lankaa.

Mallivirkkaus on helppoa: 
virkkaa 99kjs, käänny
1.-10. krs :ks
11.krs *1p, 1kjs*p
12.krs p (jokaisen pylvään päälle ja ks:n ympäri)
13.krs = 11.krs.
Toista 1-13 krs tarpeen mukaan ja loppuun vielä kerrokset 1-10.

*****


Prismasta löytyi kaunis, minulle entuudestaan tuntematon kukkalajike: pionitulppaani.
Hieman kulleron näköiset nuput, ja näyttävät aukeavan komeasti :-)

Aurinkoisia kevätpäiviä
toivottelee Nanna



maanantai 6. huhtikuuta 2015

Ruskeat raitasukat by NannaP


Lankalauantain kunniaksi aloin neuloa sukkia, jotka valmistuivat tänään.
Kyseessä ovat ihan perussukat, jotka on neulottu varpaista varteen ranskalaisella kantapäällä.
Jos haluat ei-niin-yksityiskohtaisen ohjeen, niin alla muutama vinkki leveälestisen 38-kokoisen sukan tekoon. (Lanka 7 veljestä, puikko 3,5mm 100cm).


Itse neulon varpaista aloitetut sukat pyöröpuikolla magic loop -tekniikalla (löytyy monenlaisia oppaita googlaamalla), mutta silmukat voi ihan yhtä hyvin jakaa neljälle sukkapuikolle. 


Silmukat voi luoda monella tapaa, ja sukat voi tehdä kaksi kerrallaan tai yhden kerrallaan. Itse luon kieputtamalla (jälleen cast on -googlaamalla). Aloittelijalle helpoin tapa on varmaan virkata ketjusilmukkanauha ja poimia sen molemmilta puolilta silmukat puikoille.

Kärki: 

Luo 6 silmukkaa ylä- ja 6 silmukkaa alapuikolle. (tai virkkaa 6 ketjusilmukkaa ja poimi sen molemmilta puolilta 6 s kahdelle eri puikolle). 


Neulo 1krs oikein, aloita kärjen lisäykset. Lisää sekä ylä- että alapolella molemmissa reunoissa lankalenkistä kiertäen reunimmaisten silmukoiden sisäpuolella ensin 1s joka krs, kunnes silmukoita on 14/puoli ja sen jälkeen lisää joka 2. krs, kunnes silmukoita on 26/puoli, yhteensä 52s.. (Näissä sukissa on leveähkö lesti. Jos normaalisti neulot sukkapuikoilla 12s/ puikko, niin lisää silmukoita vain 24:een ja neulo pari ylimääräistä kerrosta pohjavärillä ennen raitojen alkua.)
Aloita raidat. Löydät raidoituskaavion täältä.


Jalkapöydän lisäykset:
Kun olet tehnyt ensimmäisen vihreän kerroksen, neulo vielä yksi ruskea kerros ja lisää sitä seuraavalla ruskealla kerroksella 1s kiertäen alapuikon molemmissa reunoissa reunimmaisten silmukoiden sisäpuolella. Jatka lisäyksiä joka 2. krs yhteensä 10 kertaa, jolloin alapuolella silmukoita on 46s.
(Jos teet isompaa sukkaa, aloita lisäykset myöhemmin.)


Kantapään muotoilu (neulotaan edestakaisena neuleena):

Alapuikko:
Neulo 11s, laita silmukkamerkki, neulo23s, nosta 1s nurin neulomatta lanka työn edessä, laita silmukkamerkki vasemmalla puikolle. Kierrä lanka puikkojen välistä työn taaksen ja siirrä nostettu silmukka takaisin vasemmalla puikolle, käännä työ.
Neulo nurin kunnes jäljellä on 1s ennen silmukkamerkkiä. Nosta silmukka nurin neulomatta, lanka kiertää puikkojen välistä silmukan ympäri työn etupuolelle. *Käännä työ. Nosta nostettu silmukka nurin neulomatta ja neulo oikein kunnes jäljellä on 2s ennen edellisellä kerralla nostettua silmukkaa. Nosta 1s nurin neulomatta lanka työn edessä, kierrä lanka taakse, siirrä silmukka takaisin vasemmalle puikolle, käännä työ. Neulo nurin kunnes jäljellä on 2s ennen edellisen kerroksen nostettua silmukkaa. Nosta 1s nurin neulomatta, kierrä lanka silmukan etukautta oikealle puolelle. * 
Toista * * väliä kunnes voit laskea silmukkamerkkien sisäpuolella 5 silmukkaparia ja olet viimeksi neulonut nurjan kerroksen. (Olet nyt aika lähellä kantapään keskiosaa).
Neulo oikean kerroksen puolella oikein, kunnes tulet ensimmäisen nostetun silmukan kohdalle. Nosta silmukkaa ympäröivä lankalenkki puikolle ja neulo se oikein yhteen nostetun silmukan kanssa. Neulo 1o ja nosta jälleen lankalenkki puikolle, neulo oikein yhteen nostetun silmukan kanssa. 
Kun olet viimeisessä silmukassa ennen silmukkamerkkiä, nosta simukka oikein neulomatta, nosta lankalenkki puikolle, poista silmukkamerkki ja nosta seuraava silmukka neulomatta oikein. Neulo kaikki kolme (2s + lankalenkki) takareunoista oikein yhteen. Käännä työ.
Nosta 1s nurin neulomatta, neulo nurin kunnes tulet nostettujen silmukoiden kohdalle. Nosta lankalenkki puikolle ja neulo nurin yhteen nostetun silmukan kanssa. Jatka kunnes olet viimeisessä silmukassa ennen silmukkamerkkiä, nosta lankalenkki puikolle, poista silmukkamerkki, siirrä nostettu silmukka ja lankalenkki vasemmalle puikolle ja neulo kaikki kolme nurin yhteen (2s+lankalenkki). 
*Käännä työ. Nosta 1s nurin neulomatta, neulo 22s oikein, nosta 1s oikein, nosta seuraava s oikein ja neulo nämä molemmat takareunoista oiken yhteen. Käännä työ. Nosta 1s nurin neulomatta, neulo 22s nurin, neulo 2s nurin yhteen.*
Neulo * * kunnes alapuikolla on jäljellä 24s. 


Jatka neulomista pyöröneuleena ja aloita taas raidoitus. Poimi molemmissa sivuissa alapuikolle yksi silmukka kiertäen puikkojen välistä, jotta siihen ei muodostu reikää. 


Lisää jokaisen paksuimman väriraidan kohdalla takana 1 s keskikohdan molemmin puolin = 60s.
Kun raidoitus on valmis, neulo 2o 2n resoria 15 krs, päätä löysästi.


Jos haluat vähän tasoitella raitojen vaihtumiskohtaa, neulo seuraavasti:
neulo uudella värillä 1krs oikein, neulo seuraavan kerroksen 1. silmukka kerrosta alemmasta silmukasta (esim. jos olet vaihtamassa värin ruskeasta vihreää, neulo 1krs vihreää ja neulo 2. vihreän kerroksen ensimmäinen silmukka ruskean kerroksen silmukasta). Tätä ei voi käyttää yhden kerroksen raidoissa, mutta kahden kerroksen raidoissa toimii jo jotenkuten.


Siinäpä ne, kaikessa yksinkertaisuudessaan. 

Pääsiäisterveisin