tiistai 28. kesäkuuta 2016

Mehiläissukat by NannaP


Minulle on jostain kulkeutunut kaksi vyyhtiä AhkeraLiisa-nimistä norjalaista lankaa, ja minulle tuli aina nämä nähdessäni mieleen mehiläinen. Pohjanmaalle lähtiessä nappasin kerityt kerät mukaan ja siitä sitten vaan mehiläisraitasukat puikoille.


Kokeilin ensimmäistä kertaa kärjestä aloitettua sädekavennusta, eli olisko se silloin oikeastaan ennemmin sädelevennys :-)

Sädelevennys:
Luo magic loopilla 8s, (4s ylä- ja 4s alapuolelle)
1. krs oikein.
2.krs: poimi kiertäen yksi silmukka jokaisen silmukan jälkeen ja neulo se oikein (=16s) 
3.krs  oikein
4.krs: *2o, poimi 1s kiertäen o* (toista 8x = 24s)
5.-6krs oikein.
7.krs: *3o, poimi 1s kiertäen o* (toista 8x = 32s)
8.-10.krs oikein.
11.krs: *4o, poimi 1s kiertäen o* (toista 8x = 40s)
12.-15.krs oikein
16.krs: *5o, poimi 1s kiertäen o (toista 8x = 48s)
 Jatka sukkaa normaalisti.


Kävimme myös maakunnassa sukuloimassa, ja mikäs sen parempi takapenkkitouhu olisikaan kuin sukan neulominen...


...kun ulkona näytti tältä.


Paluumatkalla oli jo kantapäätkin tehtynä, normaalit vahvistetut, mutta ylösalaisin nekin (ja ulkona näytti ihan samalta kuin edellisessäkin kuvassa).


Sitten taas en malttanut ottaa enempää kuvia ennenkuin valmiista sukista :-)
Mehiläinenhän tarvitsee kukkasia, joten päätin virkata varteen päivänkakkarat, joista alla ohjeen tapainen 10-terälehtiseen kakkaraan.


Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa. Virkkaa koukusta lukien toiseen silmukkaan (=aloitussilmukka) 9 kiinteää silmukkaa, kiinnitä piilosilmukalla ketjusilmukkaan, katkaise lanka.


Virkkaa toisella värillä 6kjs. Huom! Tällä kerroksella kaikkiin edellisen värin silmukat virkataan vain silmukan etureunaan, ei siis molempia reunoja kuten normaalisti.


Virkkaa 3.kjs:aan 1 puolipylväs, kahteen seuraavan pylväs ja viimeiseen kiinteäsilmukka. Virkkaa piilosilmukka samaan edellisen kerroksen silmukan etureunaan kuin terälehden aloitusketjukin.
Piilosilmukka seuraavan keltaisen silmukan etureunaan, toista terälehti alkaen 6kjs, 1pp, 2p,1ks, 1ps). 


Kiinnitä viimeisen terälehden jälkeen piilosilmukalla ensimmäiseen terälehden tyveen, katkaise lanka.


Lehti: Virkkaa 15 kjs, käänny: virkkaa koukusta lukien 2. silmukasta alkaen: 2x piilos, 2x ks, 2x puolipylväs, 2 x pylväs, 2x puolipylväs, 2x ks, 2x piilos, 1kjs.


Älä käänny, vaan kierrä vastakkaiselle puolelle ja toista samaan ketjusilmukkajonoon peilikuvana yllämainitut silmukat.


Päättele langanpäät ja kiinnitä sukan varteen.


Itse käytin kiinnittämiseen ompelulankaa ja kukan varren tein virkkaamalla suoraan sukkaan. (Voi myös ommella esim. ketjupistoin tai varsipistoin.)


Valmiit sukat ovat kokoa 38-39, varren pituus 30cm.


AhkeraLiisassa on 77% villaa ja 23% polyamidia, konepesu 40°C. 
Käytin 3,5mm pyöröä, mutta pienempikin olisi riittänyt: langan paksuus on Seiskaveikan ja Nallen väliltä. Kukat on virkattu Gjestalin Maija-langasta 3mm koukulla.
Valmiit sukat löytyvät Putiikista.

******


Pohjanmaan reissulla näin ensimmäisen kerran ruukussa kasvavan Eustoman eli Preeriaruusun. Ja tämä on edelleen hengissä, mikä on melkoinen saavutus!


On mulla parvekkeella laventelikin, mutta se ei suoranaisesti rehota :-) 
(On siinä kyllä nuppuja, mutta eivät oikein erotu tässä kuvassa)

-Nanna




keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Kukkaköynnös-sukat by NannaP


Joskus uusia sukkamalleja etsiskellessä mieleen tuli, että ristipistomallithan olisivat näppäriä sukissa. Ja ei kun Pinterestiä koluamaan. Lopulta löysin hienon köynnöskuvion, joka näytti vanhalta sinikopiolta, ja josta ei pistoja meinannut erottaa vaikka suurensin kuvan koneella niin isoksi kuin pystyin. 
Lopulta kuitenkin sain muokattua isosta kuviosta puolta kapeamman ja piirrettyä sen neulesuunnitteluohjelmaan.
Sitten vaan neulomaan. 
Parin ekan kierroksen jälkeen huomasin, että onpas muuten isotöinen kuvio, missään ei pääse löysäilemään, vaan jokainen langanvaihto ja silmukka on laskettava huolella ja erikseen. Lisäpotkua sain, kun keksin tehdä toisen sukan peilikuvaksi (linkki kuvioon sivun postauksen lopussa).
Vähän aikaa sukat joutuivat jo telakallekin, mutta lopulta päätin kuitenkin tehdä ne valmiiksi saakka.


Lopputulos on kyllä aika onnistunut: edestä... 


...ja takaa :-)
 (hiukan hankala olla muuten sekä kuvaaja että malli samanaikaisesti)


Ja vielä uudelleen sama ilman jalkoja :-)

...

Ja sivusta :-)

Lankana seiskaveikka, 3,5mm pyörö. Resori on lainattu Niina Laitisen Taimitarha-sukista, kantapää vahvistettua neulosta, kärjessä nauhakavennus. Kooltaan sukat ovat 37-38 ja valmis pari löytyy Putiikista.

Jos haluat kokeilla kuviota, niin se löytyy tästä linkistä
(huom: kuvio ei sisällä varren kavennuksia (takana keskellä -1s joka 10.krs), ja kuvion lopetuksen olen soveltanut kärkikavennuksen kohdalla, jotta ei olisi tullut ihan jättisukkia.)


-Nanna


sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Silkkiä ja merinovillaa


Kolme vuotta sitten Lontoosta ostetuista silkki-merinovyyhdeistä toinen odotti inspiraatiota pari vuotta. Lopulta sen huiviksi neuloin, mutta en ollut tyytyväinen lopputulokseen.


Huivin tekele valmistui jo viime vuoden puolella, mutta tällaisena myttykasana piilotin sen sohvatyynyn taakse ettei tarvitsisi viimeistellä.


Nyt kun alustat olivat jo valmiina esillä edellisen huvin pingotuksen jälkeen otin itseäni niskasta kiinni, kastelin ja pingotin tämänkin tekeleen.


Ja kas, siitähän kuoriutuikin oikea kaunokainen!


Täytyisi vaan uskoa tuohon pingotuksen maagiseen voimaan.


Ja tottakai huivia piti taas kuvata edestä ja takaa, mutta ulkona oli niin kova tuuli, ettei kohdetta saanut oikein asettumaan toivottuun asentoon.


Mutta näytti se kauniilta ja ilmavalta tuulessa liehuessaankin :-)


Neulos on mukailtua haapsalupitsiä, josta nypyt on jätetty pois. Puikot 3,5mm, lanka on ihanaa Fyberpates'n Scrumptious lacea (45% silkkiä, 55% merinovillaa), ja isosta koostaan huolimatta (225x40cm) huivi painaa alle 100g.

-Nanna


lauantai 11. kesäkuuta 2016

Wappupallot käyttöön


Muistatko Wappupalloni? Otin ne käyttöön nopeammin kuin uskoinkaan, yleensähän langat vanhenevat hyllyssäni vaikka kuinka kauan.
Nämä Svarta Fåretin Merilla-langat ovat todella ohutta ja kevyttä lankaa. 50 grammassa on metrejä 400, puikkosuositus on 2,5mm ja materiaali 60% merinovillaa, 40% akryylia.


Ja kun kerran olin Boo Knits'n ohjepaketin Ravelrystä hankkinut, niin ei muuta kuin lisää niitä puikolle.


Tällaista se sitten on, silmukkamerkkien kanssa yritetään pitää kuviot kohdallaan :-)
Ja nappailla helmiä mukaan aina silloin tällöin.


Ensimmäinen  mytty valmiina, nimeltään Snow Bird. Käytin tässä puikkoja 2,5-4,5mm, puikkokokoa kasvatettiin puolella millillä jokaisen mallikerran jälkeen ja helmien poimimista varten käytin 0,5mm virkkuukoukkua.


Mytty kasteltuna ja pingotuksessa. Tämä on aina niin hieno hetki, kun epämääräisestä mytystä kuoriutuu jotain ihan muuta.


Lanka on niin ohutta, että 50 gramman kerästä jäi vielä melkein puolet jäljelle: valmis huivi painaa helmineen 43g ja on kooltaan n.150x45cm.


Huivi meni Helena-tädille 80-vuotislahjaksi.


... ja tässä on kyllä niitä helmiä, mutta ovat niin pieniä ja lähellä langan väriä, että eivät juurikaan erotu. Jospa edes hiukan välkähtävät valon osuessa niihin.

*****


Ja heti perään samasta langasta uusi huivi puikoille. Tämä mytty on samainen Sweet Dream kuin edellisessä postauksessa, mutta näyttää ihan erilaiselta johtuen lankojen erosta.


Kun edellisessä Sweet Dreamissa oli yksi mallikerta, tässä, niitä on muistaakseni kolme. Ja koska lanka on niin ohutta, pingottaminen nirkko kerrallaan on sula mahdottomuus. 


Huivin päättelyyn meni kolme päivää, kun nirkkopäättelyssä luodaan kaksi silmukkaa ja päätetään kolme... Päättelyn aloittaessa olo on jokseenkin toivoton kun tuntuu, että työ ei etene lainkaan. Mutta kaikkihan loppuu silti aikanaan, niin silmukatkin.


Tässä lähikuvassa epätoivoinen yritys kuvata pienen pienet helmet neuleen seasta: kyllä niitä siellä on kun tarkkaan katsoo :-)


Ja kun omaan työhönsä ihastuu, niin sitä pitää kuvata sisällä ja ulkona, edestä ja takaa :-)


Tämäkin huivi painaa satoine helmineen noin 50g. Eli voisi jo käyttää termiä "unelman kevyt" ?


Huivi meni lahjaksi eläkkeelle jäävälle tiimiesimiehelle.

******


Ja sekin päivä meni, kun inhokkini koristeomenapuu kukki. Inhokki siis kaikkina muina vuoden päivinä, paitsi sinä yhtenä kukkimispäivänä.


... Ja naapurin omenapuu se vasta kukkikin! Harmi kun pölyttäjiä ei ilmeisesti tänä vuonna ollut liikkeellä nimeksikään, joten sato jäänee kukinnasta huolimatta pieneksi.

-Nanna