sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Läjä tiskirättejä


Kesällä törmäsin kauppareissulla alennusmyynnissä oleviin Novita Bambu -lankoihin. Ja vaikka kuinka olen (edelleen) langanostolakossa, niin eihän näitä voinut jättää muiden löydettäviksi. Sitten ne jäivät odottamaan sopivaa hetkeä.


Sopivan hetken tullen päätin tehdä näistä tiskirättejä, kun kerran kaikki muutkin :-)
Tämä malli on periaatteessa ihan perinteinen isoäidin neliö. Mutta aloitan sen virkkaamisen kulmasta, jotenkin luonnollisempaa, kuin normimalli, jossa kerroksen vaihdos tulee lapun pitkälle sivulle.
Jos haluat kokeilla mallia, niin tässä pieni selitysyritys.


Aloita lankalenkillä: kiepauta lanka kerran parin sormen ympäri ja vedä ketjusilmukka lenkin läpi. . 


Tee vielä toinen kjs (nämä kaksi kjs vastaavat yhtä pylvästä). Virkkaa lankalenkkiin 2 pylvästä, kjs ja 3x *3p,1kjs*


Kiristä lankalenkki ja yhdistä työ ympyräksi piilosilmukalla 1. pylvääseen (ei siis ketjusilmukoihin, on turhan vaikeaa).


Virkkaa 2kjs, ja tämän jälkeen 2 p ikäänkuin ketjusilmukoiden yli takaisinpäin edellisen kerroksen ketjusilmukan ympärille. 
Seuraavan ketjusilmukan ympäri *3p,1ks,3p*. Toista vielä kaksi kertaa, ja viimeisen ketjusilmukan (=ensimmäinen) ympäri 3p,1kjs, yhdistä piilosilmukalla 1. pylvääseen.


Virkkaa jälleen 2kjs, 2p niiden yli "nurkkaketjusilmukkaan. Seuraavien kahden pylväsryhmän väliin 3p, nurkkakjs:n ympäri 3p, 1kjs, 3p. jne. 


Joka kerrokasella työn jokaiselle sivulle tulee siis yksi kolmen pylvään ryhmä lisää.
Kun lappusi on halutun kokoinen (tässä 11krs), virkkaa 1kjs ja sen jälkeen 1 ks jokaisen pylvään päälle (1. tulee kjs:n alla olevaan silmukkaan), ja kulmien ketjusilmukoiden ympärille 3ks. 
Jos haluat tehdä ripustuslenkin, virkkaa lopussa ylimääräinen ks kjs-kaareen (jos et halua lenksua, niin yhdistä ps:llä suoraan ed. krs:n ensimmäiseen ks:aan). Virkkaa tämän jälkeen 20kjs (tai haluttu pituus) ja yhdistä ks:llä ed. krs:n ensimmäiseen ks:aan.


Koristelin rätin vielä reunuksella: 3kjs,3p samaan ks:aan kuin lenksun kiinnitys-ks.
*Virkkaa 3. ks:aan: 1ks, 3kjs, 3p*. Toista kaaria kunnes olet kiertänyt koko neliön ja virkkaa lopuksi 23ks ripustuslenkin ympäri. Päättele langat.


Tässä vielä yritys selventää (?!?) sanallista ohjetta. Ei ole muuten helppoa piirtää ohjetta, vaikka se olisi itselle kuinka selvä tahansa, kokeile vaikka :-)
Vasemmalla siis neliön kolme ensimmäistä kerrosta, oikealla koristereunus.


Pieni varoituksen sana ennen kuin aloitat: näihin voi jäädä koukkuun :-)
Mutta toisaalta eihän se haittaa: maailmasta ei lika ja pöly pyyhkimällä lopu, joten varmasti näille löytyy käyttöä.


Lankana käytin siis Novita Bambua (50% bambuviskoosi, 50% puuvilla, pesu 60°), virkkuukoukku 3,5. Kahdesta kerästä tulee kolme rättiä. Tästä läjästä riittää muutama myös Putiikin hyllylle.


Bambusta on sanottu, että se on luonnostaan antibakteerinen kuitu ja sopii siksi hyvin tiskirätiksi. Sen imu-ominaisuudet tulevat parhaiten esiin muutaman pesukerran jälkeen. Nämä rätit ovat kooltaan 21cm.Ja loppuun vielä tunnelmakuva aamuiselta työmatkalta. Syksy saapuu...
3 kommenttia:

  1. Kauniita tiskirättejä, ja niin ekologisia. Näihin omatekemiin on täälläkin hurahdettu - myös Novita Hangosta tulee oivallisia rättejä.

    VastaaPoista
  2. Tämäpä on tutkailun jälkeen todella kiva blogi. Olet nyt valvonnan alla. ;)

    VastaaPoista
  3. Täälläki tiskirättejä bambusta väännetään. Haastetta pukkais osoitteessa : http://inthehouze.blogspot.fi/2013/09/ensimmaisen-blogihaaste.html

    VastaaPoista