sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Kipuapusäärystimet

Viime kesänä törmäsin jollain Facebookin käsityöpalstalla nimeen "kipuapusilkkivillaa". Nimi oli niin hauska, että päätin tutkia asiaa enemmän ja googlaamalla löytyi valmistajakin: T:mi Pirkko Kähönen. Nettisivuilla kerrottiin langan tehoavan monituisiin vaivoihin kuten unettomuuteen, levottomiin jalkoihin, suonenvetoon, reumaattisiin särkyihin ja lasten kasvukipuihin.
Ajattelin että kun poika lähestyy murrosikää ja kasvupyrähdystä, niin mikäli yhtään omista kasvuvuosista pystyy ennustamaan, niin hänelläkin on edessä kaikenkaista kasvuun liittyvää jomotusta ja pakotusta ainkakin jaloissa. Ja itselläkin jalkoja vanhuuttaan särkee silloin tällöin :-)
Tilasin siis siltä istumalta sähköpostitse paksumpaa lankaa pari vyyhtiä, kerroin, että tarkoitus oli tehdä kahdet säärystimet.
Parin päivän sisällä lankakirje oli postilaatikossa. Mutta vähän ärsytti kun vyyhtejä olikin vain yksi (190g). Jompikumpi jäisi siis ilman säärystimiä.

(kuvattu keinovalossa, joten lanka on kuvassa keltaisempaa kuin luonnossa)
Sitten tuli tietysti kaikkea muuta kivaa tekemistä ja koko vyyhti unohtui jonnekin.
Kunnes nyt hiihtolomalla päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja tehdä pojalle säärystimet.


Olan laiska kerimään, kuten olen ennenkin mainostanut, joten neulon suoraan vyydiltä äidiltä saadun vyyhtitelineen avulla. Alkuun näytti, ettei lanka riitä edes yhteen säärystinpariin. Mutta riitti kuitenkin. 
Sitä jäi jonkun verran, joten aattelin, että teen toiset säärystimet sen pituisiksi, kuin lankaa riittää. 
No sitähän riitti... kokonaisten säärystimien verran! Hiphei! Virkkasin omien säärystimieni reunaan nirkkoreunan, etteivät mene sekaisin pojan säärystimien kanssa.


Kulunut viikko on ollut tosi huono nukkumisen puolesta, levottomat jalat ovat vaivanneet, eikä nukkumisesta ole tullut oikein mitään. Torstaina aamuyöstä kävin hakemassa säärystimet jalkaan, ja ainakin loppuyö meni vain parilla herätyksellä. 
Nyt käyttökokemusta on jo kolmen yön verran, ja viime yöstä täytyy tunnustaa, että jalkojen vuoksi en herännyt varmaan kertaakaan, muutoin kyllä. Mutta väittäisin, että säärystimistä siis on apua ainakin levottomiin jalkoihin, eivätkä kutittaneet lainkaan. Aika näyttää sitten, tehoaako kasvukipuihin :-)


Kuvan säärystimistä vasemmanpuoleiset ovat siis minun, olleet kolmesti käytössä ja siksi jo venyneet. Oikeanpuoleiset ovat pojalle. 
Molemmat ovat 2o,2n -joustinta 4mm puikoilla, omissani 48s, pojalla 52s.


Ja kun ei se lanka vielä siihenkään loppunut, niin lopusta virkkasin vielä itselleni yksinkertaiset rannekkeet :-)

*****

Virkkaa 32kjs koukulla 4, joka toinen kerros kiinteitä silmukoita normaalisti, joka toinen kerros pylväitä vain silmukan etureunan ympäri. 
Kun ranneke on halutun pituinen, virkkaa lyhyelle sivulle krs kiinteitä silmukoita (ks-kerroksen kohdalle 1s ja pylväskerroksen kohdalle 2s), käänny 1kjs. 
Sitten 1ks, ja kolmanteen ks:aan koukusta lukien: 2p, 3kjs, 2p, ks kolmanteen ks:aan. (kolmen kjs:n kaari muodostaa samalla napinläven). Toista tarpeen mukaan. Kulmasilmukkaan 3ks kääntymistä varten. Virkkaa pitkälle sivulle kaaria kuten lyhyellekin sivulle, mutta ilman napinläpiä (=5pylvästä samaan silmukkaan). 
(Jos silmukat eivät mene tasan, niin sovella. Itse virkkasin lopussa vain puolikkaan kaaren, eli kolme p). Virkkaa vielä lyhyelle sivulle kerros kiinteitä silmukoita, kuten toiseenkin reunaan, katkaise lanka ja ompele napit.

*****

Itse tein ensin vahingossa kaksi oikean käden ranneketta, mutta purkamalla yhden kerroksen, pääsin aloittamaan napinläpireunan kuvioon nähden toisesta reunasta :-)

Näin vähäisen kokemuksen perusteella voin siis sanoa, että lanka on ainakin riittoisaa, ja toivottavasti siitä on pitkän päälle apua satunnaisiin kolotuksiinkin. (Hinta on 18€/100g, minun vyyhtini masoi siis 34,20€)

Lisätietoa löytyy sivulta http://www.kipuapusilkkivilla.com

-Nanna


1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen postaus! Tuohon lankaan pitäisi tutustua...... Kiitos rannekeohjeesta!

    VastaaPoista