tiistai 1. heinäkuuta 2014

Täysin asian vierestäPari vuotta sitten sain ahaa-elämyksen parvekekasveista kun ostin facekirpparilta vanhan kukkapöydän. Samassa innostuksen puuskassa osteskelin kaikenlaisia ihania eriparisia kukkapurkkeja. Ja unohdin sitten autuaasti koko kasan autotalliin.


Nii-i, pari vuotta! Mutta kesäkuussa otin itseäni niskasta kiinni ja sinä ainoana aurinkoisena päivänä ruiskuttelin koko komeuden valkoiseksi. Olipahan muuten maalisyöppö: imaisi lähes kolme purkillista spraymaalia. Olin varmaan juurikin silloin pari vuotta sitten ostanut tuollaiset söpöt pyykkipojat, joihin oli painettu yrttien nimiä, ja vielä sattumalta samoja, joihin minulla oli siemeniä!


Sadon varmistamiseksi kävin kuitenkin lähikaupan salaattiosastolla, ja hyvä niin; itse kylvetyt salaatit ovat näin kylmän ja sateisen kesän myötä vasta aluillaan, mutta noista valmiina istutetuista on saanut hakea lautaselle jo moneen kertaan.

Vastaisuuden varalta pitää muistaa, että antaa salaattien olla purkeissa (rucolan ja yrtit istutinkin jo nyt purkkeineen, kun en saanut niitä irti juuria vahingoittamatta) ja jokainen omaan ruukkuun tai sitten pitkänmalliseen laatikkoon: noin ison ruukun kanssa kastelu menee vähän vaikeaksi.


Mutta onhan tuota kiva katsella! (Ja juoda kahvia ruohosipulin tuoksussa). Ensi kesänä taas, ehkäpä usemman lajikkeen kanssa.

***************

Ja jotta pysyttäisiin edelleen mahdollisimman kaukana käsityöaiheesta, tässä vielä ohje helppoon ja herkulliseen kermaviili/rahka -marjapiirakkaan (äidin ohje, tottakai).


100-150g rasvaa (voita!)
1½ dl sokeria
-vatkataan
lisää 1 muna
lisää 3dl vehnäjauhoa ja 2tl leivinjauhetta 
(itse en jauhojen kanssa enää varsinaisesti vatkaa, vaan pyöräytän vain muutaman kerran vatkaimella niin, että taikina jää "muruiksi", jolloin lopputulos on mehevä ja se on helppo vain kipata vuokaan)
Kaada voideltuun vuokaan.

Ripottele pinnalle mitä haluat / mitä kaapista löytyy. Itse pidän eniten puolukoista, makea ja kirpeä sopivat hyvin yhteen.

Päälle:
 purkillinen kermaaviiliä (tai rahkaa)
1tl vanilliinisokeria
1dl sokeria
1 muna

Sekoita ja kaada marjojen päälle.

Paista 200°C n.25min.

Nauti. Ylempänä puolukkaversio, alla kirsikkapiirakka. Olen kokeillut myös marjasekoitusta, omenaa ja raparperia, toimivat nekin.


****************

Asian vierestä, mutta silti tärkeistä teemoista tarinoi

- Nanna -


1 kommentti: