sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Pitsisukkaset by NannaP


Tänään valmistuivat Nalle-langasta tehdyt pitsisukkaset. 
Nämä on neulottu 3mm (100cm) cubics-pyöröllä, neulomissuunta varpaista varteen ja ranskalaisella kantapäällä. Tein kantapäähän sakka molemmat sukat erikseen looppaamalla ja varresta ylöspäin molemmat yhtaikaa samalla puikolla.


Ylimalkainen ohjeistus menee näin:
luo 8s sekä ylä- että alapuolelle, 1krs oikein.
Lisää molemmilla puolilla reunoissa reunasilmukan sisäpuolellal 1s ensin joka kerroksella 6x ja sitten joka toinen kerros 4x =28s/puoli.

Aloita pitsikuvio ylemmällä puikolla 1 silmukan päässä reunoista. Vaaleanpunainen osuus on valepalmikkoa, jonka ohje löytyy esim. tumpun ohjeen yhteydessä täältä. Älä siis neulo siinä noiden merkkien mukaan. Suunnitteluohjelmastani vain ei löytynyt sopivaa merkkijonoa valepalmikolle.


tyhjä ruuru = oikein
musta piste= nurin
valkoinen pallo = langankierto
oikealle kallistuva vinoviiva = neulo kaksi oikein yhteen
vasemmalle kallistuva vinoviiva= ylivetokavennus = nosta 1s neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein, nosta neulomatta jätetty silmukka neulotun yli

Kun olet neulonut mallikerran kolmesti, aloita levennykset alapuikon reunoissa joka 3.krs.  Näissä sukissa neuloin lisätyillä silmukoilla 1o, 1n -joustinta, mutta kauniimpaa saisi ehkä jollain pitsikuviolla tai ihan vain sileällä neuleella. Toki joustin tekee sukasta napakamman ja paremmin istuvan.


Kun alapuikolla on  56s, aloita kantapään muotoilut.  Ranskalainen kantapää on selostettu täällä.


Kun kantapää on valmis, poimi ylä- ja alapuolen välistä kieräen vielä yksi silmukka.


Aloita nyt pitsikuvio myös alapuoikolla eli sukan takana. 
Lisää joka 8.krs 1 silmukka yläpuikon reunoissa, neulo lisätyillä silmukoilla 1o, 1n joustinta.
Kun sukkasi on halutun pituinen, (minulla 6 mallikertaa, valmiin varren pituus 15cm) neulo vielä 9krs joustinneuletta seuraavasti:
neulo kaikki nurjat silmukat nurin (vaikka niitä olisi kaksi peräkkäin). Jatka valepalmikon neulomista entiseen tapaan. Lisää jokaisen pitsineulekuvion kohdalla 1s, (= 9s) ja neulo nämä kohdat 1o, 1n - joustinta. Päätä silmukat löysästi esim. puoli milliä paksumman puikon avulla.


Nämä sukat ovat kokoa 38-39 ja istuvat tosi napakasti.
Nalle-lankaa (75% villa, 25% polyamidi, konepesu 40°) kului vajaa kerä.


Olen lopputulokseen oikein tyytyväinen, toivottavasti näille löytyy sopiva jalka jostain, itselle kun ovat hieman liian isot. 

pohdiskeli Nanna

1 kommentti: