maanantai 6. huhtikuuta 2015

Ruskeat raitasukat by NannaP


Lankalauantain kunniaksi aloin neuloa sukkia, jotka valmistuivat tänään.
Kyseessä ovat ihan perussukat, jotka on neulottu varpaista varteen ranskalaisella kantapäällä.
Jos haluat ei-niin-yksityiskohtaisen ohjeen, niin alla muutama vinkki leveälestisen 38-kokoisen sukan tekoon. (Lanka 7 veljestä, puikko 3,5mm 100cm).


Itse neulon varpaista aloitetut sukat pyöröpuikolla magic loop -tekniikalla (löytyy monenlaisia oppaita googlaamalla), mutta silmukat voi ihan yhtä hyvin jakaa neljälle sukkapuikolle. 


Silmukat voi luoda monella tapaa, ja sukat voi tehdä kaksi kerrallaan tai yhden kerrallaan. Itse luon kieputtamalla (jälleen cast on -googlaamalla). Aloittelijalle helpoin tapa on varmaan virkata ketjusilmukkanauha ja poimia sen molemmilta puolilta silmukat puikoille.

Kärki: 

Luo 6 silmukkaa ylä- ja 6 silmukkaa alapuikolle. (tai virkkaa 6 ketjusilmukkaa ja poimi sen molemmilta puolilta 6 s kahdelle eri puikolle). 


Neulo 1krs oikein, aloita kärjen lisäykset. Lisää sekä ylä- että alapolella molemmissa reunoissa lankalenkistä kiertäen reunimmaisten silmukoiden sisäpuolella ensin 1s joka krs, kunnes silmukoita on 14/puoli ja sen jälkeen lisää joka 2. krs, kunnes silmukoita on 26/puoli, yhteensä 52s.. (Näissä sukissa on leveähkö lesti. Jos normaalisti neulot sukkapuikoilla 12s/ puikko, niin lisää silmukoita vain 24:een ja neulo pari ylimääräistä kerrosta pohjavärillä ennen raitojen alkua.)
Aloita raidat. Löydät raidoituskaavion täältä.


Jalkapöydän lisäykset:
Kun olet tehnyt ensimmäisen vihreän kerroksen, neulo vielä yksi ruskea kerros ja lisää sitä seuraavalla ruskealla kerroksella 1s kiertäen alapuikon molemmissa reunoissa reunimmaisten silmukoiden sisäpuolella. Jatka lisäyksiä joka 2. krs yhteensä 10 kertaa, jolloin alapuolella silmukoita on 46s.
(Jos teet isompaa sukkaa, aloita lisäykset myöhemmin.)


Kantapään muotoilu (neulotaan edestakaisena neuleena):

Alapuikko:
Neulo 11s, laita silmukkamerkki, neulo23s, nosta 1s nurin neulomatta lanka työn edessä, laita silmukkamerkki vasemmalla puikolle. Kierrä lanka puikkojen välistä työn taaksen ja siirrä nostettu silmukka takaisin vasemmalla puikolle, käännä työ.
Neulo nurin kunnes jäljellä on 1s ennen silmukkamerkkiä. Nosta silmukka nurin neulomatta, lanka kiertää puikkojen välistä silmukan ympäri työn etupuolelle. *Käännä työ. Nosta nostettu silmukka nurin neulomatta ja neulo oikein kunnes jäljellä on 2s ennen edellisellä kerralla nostettua silmukkaa. Nosta 1s nurin neulomatta lanka työn edessä, kierrä lanka taakse, siirrä silmukka takaisin vasemmalle puikolle, käännä työ. Neulo nurin kunnes jäljellä on 2s ennen edellisen kerroksen nostettua silmukkaa. Nosta 1s nurin neulomatta, kierrä lanka silmukan etukautta oikealle puolelle. * 
Toista * * väliä kunnes voit laskea silmukkamerkkien sisäpuolella 5 silmukkaparia ja olet viimeksi neulonut nurjan kerroksen. (Olet nyt aika lähellä kantapään keskiosaa).
Neulo oikean kerroksen puolella oikein, kunnes tulet ensimmäisen nostetun silmukan kohdalle. Nosta silmukkaa ympäröivä lankalenkki puikolle ja neulo se oikein yhteen nostetun silmukan kanssa. Neulo 1o ja nosta jälleen lankalenkki puikolle, neulo oikein yhteen nostetun silmukan kanssa. 
Kun olet viimeisessä silmukassa ennen silmukkamerkkiä, nosta simukka oikein neulomatta, nosta lankalenkki puikolle, poista silmukkamerkki ja nosta seuraava silmukka neulomatta oikein. Neulo kaikki kolme (2s + lankalenkki) takareunoista oikein yhteen. Käännä työ.
Nosta 1s nurin neulomatta, neulo nurin kunnes tulet nostettujen silmukoiden kohdalle. Nosta lankalenkki puikolle ja neulo nurin yhteen nostetun silmukan kanssa. Jatka kunnes olet viimeisessä silmukassa ennen silmukkamerkkiä, nosta lankalenkki puikolle, poista silmukkamerkki, siirrä nostettu silmukka ja lankalenkki vasemmalle puikolle ja neulo kaikki kolme nurin yhteen (2s+lankalenkki). 
*Käännä työ. Nosta 1s nurin neulomatta, neulo 22s oikein, nosta 1s oikein, nosta seuraava s oikein ja neulo nämä molemmat takareunoista oiken yhteen. Käännä työ. Nosta 1s nurin neulomatta, neulo 22s nurin, neulo 2s nurin yhteen.*
Neulo * * kunnes alapuikolla on jäljellä 24s. 


Jatka neulomista pyöröneuleena ja aloita taas raidoitus. Poimi molemmissa sivuissa alapuikolle yksi silmukka kiertäen puikkojen välistä, jotta siihen ei muodostu reikää. 


Lisää jokaisen paksuimman väriraidan kohdalla takana 1 s keskikohdan molemmin puolin = 60s.
Kun raidoitus on valmis, neulo 2o 2n resoria 15 krs, päätä löysästi.


Jos haluat vähän tasoitella raitojen vaihtumiskohtaa, neulo seuraavasti:
neulo uudella värillä 1krs oikein, neulo seuraavan kerroksen 1. silmukka kerrosta alemmasta silmukasta (esim. jos olet vaihtamassa värin ruskeasta vihreää, neulo 1krs vihreää ja neulo 2. vihreän kerroksen ensimmäinen silmukka ruskean kerroksen silmukasta). Tätä ei voi käyttää yhden kerroksen raidoissa, mutta kahden kerroksen raidoissa toimii jo jotenkuten.


Siinäpä ne, kaikessa yksinkertaisuudessaan. 

Pääsiäisterveisin


1 kommentti:

  1. Pirteet sukat. Tykkään myös magic-loop tekniikasta ja varpaista aloitettuna.

    VastaaPoista