torstai 14. toukokuuta 2015

Villis tädille



Tätini pyysi tekemään itselleen villatakin tyyliin "kunhan on jonkinlainen" :-) Tällaisia pyyntöjä on jostain syystä paljon vaikeampi toteuttaa kuin tarkkaan määriteltyjä juttuja. Jonkin aikaa juteltuamme tuli sentään jotain vinkkejä: viininpunainen väri, pyöreä pääaukko, eteen jotain kivaa ja pituutta enemmän kuin vain napaan saakka.


Pidemmittä puheitta, tällainen tästä sitten tuli.
Etukappaleen kuvion poimin Dropsin mallista 160-17, muutoin säveltelin ja soveltelin. Hihat olisivat saaneet olla leveämmät, katsotaan, pitääkö ne tehdä uusiksi.


Mutta sainpahan ihanat ruusunapit vihdoin käyttöön. En muista yhtään mistä olen nämä ostanut; ne ovat olleet minulla vuosia odottamassa sopivaa kohdetta, mutta kun en ole mitään viininpunaista tehnyt, niin odotus on venynyt ja venynyt.
(Tunnustettakoon tähän väliin, että lankojen ohella myös napit kuuluvat hamstraamiini asioihin.)

Lanka on Viking Vilma (75% villa, 25% polyamidi, konepesu 40°) ja käytin 3,5mm puikkoa. Lankaa meni ehkä 600g, mutta en oikein pitänyt tämän langan neulomisesta: on vähän Maijan oloista. Ei nyt mitenkään tavattoman löysäkierteitsä, mutta jokin tässä esti rakkaussuhteen syntymisen. Valinta osui lankaan, koska muiden lankojen värikartoissa ei ollut tällä kaudella viininpunaista.

Täti jää hyvin ansaitulle eläkkeelle pitkän lastenhoitouran tehneenä, ja olen pienen aikaa itsekin ollut yksi hänen kymmenistä, ellei sadoista hoitolapsistaan. Tämän takin myötä toivottelen hänelle leppoisia eläkepäiviä.

***************

Viime maanantaina selailin Iltalehteä, ja siinä oli juttua parsakaalista, joka on kuulemma superruokaa. Artikkelin ohessa oli resepti paistettuun parsakaaliin. Ohje kuulosti niin eriskummalliselta että sitä oli pakko kokeilla. Tässä lainattuna (kuva jäi ottamatta).

Paistettu parsakaali a'la Iltalehti:

1rkl kasviöljyä
25g säilykeanjoviksia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 punaista chiliä ohuina viipaleina
1 suuri parsakaali pestynä ja pieniksi osiksi paloiteltuna
1rkl kapriksia
1rkl kurpitsansiemeniä

1. Kuumenna öljy suuressa paistinpannussa tai wokissa, lisää anjovikset, valkosipulit ja chilit. Paista pari minuuttia sekoitellen.
2. Lisää parsakaali ja kaprikset, paista viitisen minuuttia. Paahda toisella pannulla kurpitsansiemeniä ilman öljyä kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita.
3. Koristele paistos kurpitsansiemenillä ennen tarjoilua ja tarjoa lisukkeena tai sekoita pastan joukkoon.

Oma versioni: unohdin ostaa kurpitsansiemenet. Kaapissa oli Valion Crea-sarjan Paahdettu paprika -ruokakermaa. Lorautin sen paistoksen sekaan ja annoin vielä hieman hautua. Keitin kaveriksi nauhapastaa ja pinnalle ripoteltiin pastajuustoa.
Oli yllättävän hyvää, saa kuulemma tehdä toistekin.

kokkaili Nanna



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti