tiistai 18. kesäkuuta 2019

Juhannuspaita 2019Sopivasti juhannukseksi valmistui paksuhko villapaita. Onhan tämä neule oikeasti ollut valmiina jo pitkään, mutta en ole vain saanut sitä viimeisteltyä.
Ajatus paitaan lähti siitä, että minulla oli luonnonvalkoisia seiskaveikkakeriä vaikka kuinka, mutta mitkään keristä eivät olleet keskenään samaa värjäyserää, eikä niitä siksi oikein voinut yksiväriseen neuleeseen käyttää, kun erot näkyisivät niin selvästi. Mutta kirjoneule on siinä määrin helppo, että sinne voi upottaa jos jonkinmoista jämää ja värieroja. 
Lankoja oli siis ainakin kuutta eri värjäyserää, ja vyötteitäkin oli viittä erilaista, joten osa keristä alkoi todella lähennellä antiikkia :-) Kuvio-osiin käytin iän kaiken vanhat "opi villasukka" -veikkojen jämät.

Sopivan oloinen malli löytyi Drops Dessignin ilmaisohjesivustolta, paita on nimeltään Valdres ja siihen löytyy myös suomenkielinen ohje.


Valdres neulotaan pyöröneuleena ensin vartalo-osat ja hihat erillään kainaloon saakka ja sen jälkeen kaarroke yhtenä kappaleena. Malli oli yllättävänkin helppo ja nopea neuloa, koska nurjia kirjoneulekerroksia ei tarvitse tehdä. Vilukissana tein korkean kaukuksen.
Useimmiten höyryttelen paidat ja takit, mutta nyt päätin kokeilla kunnon uppokastelua. Kaulus pystyssä oleva kuva on ennen kastelua, taitettu kaulus käsittelyn jälkeen. Ehkä siinä on jotain tasoittumista havaittavissa.
Olen pessyt seiskaveikkaa ihan normaalisti pesukoneessa 40°C eivätkä neuleet ole menneet miksikään, mutta nyt  litimärkä paita oli niin painava, että se vaan venyi ja venyi, enkä saanut sitä enää mitenkään järkeviin mittoihin, vaikka tasona kuivattelinkin.
Paitaan tuli siis todella reilusti kasvunvaraa, on varmaan kokoa XXXL :-D Mutta ei haittaa, kotipaidaksi tämä oli alunperin tarkoitettukin. Ja ehkäpä sitten aikanaan ensimmäinen oikea pesu hieman kutistaa paitaa. 

S-kokoinen mallitorso suorastaan uppoaa paidan sisälle.

Täksi juhannukseksi on lupailtu normaali-jussia lämpimämpiä ilmoja, joten tämä Valdres meni kaappiin odottelemaan syksyä.

Kesälomaterkuin Nanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti